سایت گردشگردی

سبد بافی

مردم خراسان جنوبی هنر سبدبافی را از پدران خود یاد گرفته و به نسل‌های بعدی منتقل می‌کنند. برای سبد بافی از ساقه‌‌های دو درخت به نام سافت یا سافترگ (بیدمشک) که به رنگ سبز می‌باشد و درخت بید قرمز (با ساقه قرمز) استفاده می‌کنند. 

معمولاً روستاییان در فصل بهار که ساقه‌‌های این دو درخت آماده هستند به کوه می‌روند و ساقه‌‌های سافت را می‌چینند و ساقه‌‌های بید قرمز را از باغ‌‌ها تهیه می‌کنند.

سپس شاخ و برگ‌‌های اضافی را جدا می‌کنند و ترکه‌‌های بلند و مستقیم را که به مقدار کافی نازک و قابلیت خم شدن داشته باشند، را دسته می‌کنند. اگر بافت سبد همزمان با چیدن ساقه‌‌ها انجام گیرد نیاز به خیس کردن ساقه‌‌ها نیست ولی در غیر این صورت باید ساقه‌‌ها را برای مدتی در آب خیس کرد تا برای پیچ و خم دادن آماده شوند.

نواحی ساخت سبدها:

در خراسان جنوبی هر جا که بوته‌‌های بیدمشک دیده شوند معمولاً این نوع سبد‌‌ها ساخته می‌شوند. این سبدها در شهر‌‌های مختلفی مثل بیرجند، قاین و نهبندان بافته می‌شود. ا روستا‌‌های دو سوی کوه‌‌های باعران یکی از مراکز اصلی ساخت این سبد‌‌ می‌باشد.

انواع وسایلی که از سافت تهیه می‌شود:

سبد: با سافت می‌توان انواع مختلفی سبد ایجاد کنیم که با توجه به اندازه و کاربرد نام‌هایی مختلفی چون کالک بیز (اندازه بزرگ)، شلغم شورا (اندازه‌‌های متوسط)، دوگ ریسی (اندازه کوچک) دارند.

تگیجه: تگیجه‌ها بصورت مسطح و گرد می‌باشند که برای خشک کردن انواع برگه‌‌ها، کشک، گذاشتن نان و صاف کردن برنج و ... مورد استفاده قرار می‌گیرند.

شولگ: معمولاً قروت‌‌ها را بعد از ساییدن در آن می‌ریزند تا خشک می‌شوند.

کواره: سبد مستطیل شکل، ته گودی که در گذشته به دو طرف بارکش وصل کرده و محصولاتی مانند انگور با آن حمل می‌کرده‌اند.

آداب و رسوم مشابه

انار

انار

مشاهده
انگور

انگور

مشاهده
زعفران

زعفران

مشاهده
سنجد

سنجد

مشاهده